bullet journal omslag
Basis bulletjournaling, Bulletjournal Lady

Bullet Journal Notebook #1: Start

Een bullet journal: als je mij drie weken geleden had gevraagd wat dit was, dan had ik je waarschijnlijk schaapachtig aangekeken. Inmiddels heb ik mijn eigen bullet journal binnen en ga ik de eerste stappen zetten in deze wereld. En die wereld…man, die is veel groter dan ik dacht! Ik ben er helemaal klaar voor om mijn bullet journal notebook vanaf vandaag te gaan gebruiken. Waar begin ik mee? Of beter nog: waar begin ik aan?!

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal (of BuJo voor de ingewijden) is in de basis een leeg notitieboek met stipjes. Daarom wordt het ook wel een dotted journal genoemd. Blijkbaar zijn hier geen Nederlandse namen voor, maar ‘gestipt dagboek’ of ‘stipjesdagboek’ staat ook zo raar 😉 Dat de trend komt uit Amerika komt overwaaien zal hier ook wel mee te maken hebben.

Van dagplanning tot bucketlist, van leesboeken tot schoonmaakroutines: je kunt alles kwijt in je bullet journal. Het enige wat je, naast een bullet journal notebook, nodig hebt zijn pennen, stiften, potloden, een lineaal en een dosis creativiteit.  O ja, en je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt met plaatjes, wasi tape of weet ik veel wat nog meer.

Welk bullet journal notebook heb ik gekocht?

Voor mij waren er twee redenen om een BuJo te kopen: 1) ik had behoefte aan een planner waarin ik op een overzichtelijke manier mijn doelen, blogs, freelance werk en motiverende teksten kwijt kon, 2) ik creatief kon ontspannen. Als kind tekende ik al graag en krabbelde er graag op los. Op de middelbare school hield ik ervan om mijn schriften van mooie lijntjes te voorzien en mijn agenda was (zoals bij velen denk ik) een plek waar huiswerk en kunst werd gecombineerd 😉

In een eerdere blog kon je al lezen dat ik mijn vakantie had benut om eens even goed bij mijn prioriteiten en wensen stil te staan. Om gemotiveerd te blijven, leek het mij leuk om mijn wensen, doelen en prioriteiten te bundelen op één plek. Dat werd een bullet journal. Toen ik mij eenmaal in de wereld van het bullet journal ging verdiepen, kwam ik er ook achter dat dit notebook in vele maten en soorten te verkrijgen was. Er waren een aantal eisen waar mijn bullet journal aan moest voldoen:

  • A5 formaat (handig voor in mijn handtas)
  • Hardcover (leek mij gewoon prettiger in gebruik en blijft wellicht langer mooi)
  • Paginanummering (ok, misschien ben ik een beetje lui)
  • Een stijlvolle uitstraling

Met deze eisen kwam ik uit bij de het Leuchtturm1917 Bullet Journal Notitieboek A5: stijlvol door de kunstlederen omslag. De voorkant is lekker clean. Ik hou van de gestanste letters op de omslag! De 249 genummerde pagina’s zijn van zuurvrij papier gemaakt. Ook handig: hij blijft mooi openliggen als je erin werkt! Ik koos voor de kleur Emerald Green. Ze zijn overigens in heel veel mooie kleuren verkrijgbaar 😉

bullet journal omslag

Maar, je kunt natuurlijk ieder notitieboek gebruiken om er een art journal van te maken. Ik ben gewoon zo iemand die dan gelijk voor een dure kiest (niet altijd slim, nee).  Overigens was bij het eerste bullet journal dat ik geleverd kreeg de rechterbovenhoek licht beschadigd. Aan de binnenkant zat een ezelsoortje, waardoor de hoek omhoog kwam. En dan vond ik die €21,- die ik ervoor betaald had wel een goede reden om het artikel te retourneren. Ik stond te springen om te beginnen, maar besloot toch op een ander exemplaar te wachten. Nu ben ik daar alleen maar blij om!

Mijn bullet journal start ik met…de key!

Eén van de belangrijkste dingen in je bullet journal is de key. De key is de legenda van je notebook. Verschillende activiteiten krijgen zo hun eigen icoontje, zodat je werk straks overzichtelijk is. Mijn letters zijn trouwens lekker groot. Voor de key vind ik dat prima. Misschien gaan er gaandeweg nog meer icoontjes bijkomen, maar voorlopig is dit de key van mijn bullet journal:

bullet journal key

Bullet journal terminologie…huh?

Toen ik mij in de wereld van het bullet journal ging verdiepen, kwam ik ook termen tegen waar ik in eerste instantie geen snars van begreep. Een index begreep ik nog, maar wat was in hemelsnaam een future log? Inmiddels weet ik dat dit een soort jaaroverzicht is waarin je belangrijke afspraken en verjaardagen (of wat je er dan ook in zet) in één opslag kunt zien. Daarna kwamen de monthly logs, weekly logs, daily logs…zoals je merkt zijn de Engelse termen goed vertegenwoordigd. Komende weken zal ik jullie laten zien hoe ik al deze termen verwerk in mijn bullet journal.

Een bullet journal: dat is toch gewoon heel veel werk?

In deze digitale tijd zijn er heel veel apps die je kunnen helpen bij het plannen en organiseren van de werk- en privéleven. De bullet journal (of dotted journal) trend is overgewaaid uit Amerika en, zo kan ik mij voorstellen, een hang naar een analoge wereld. ‘Hallo, wij leven tegenwoordig digitaal!’, hoor ik je denken. Toch vind ook ìk het fijn om dingen gewoon met pen op te schrijven. Zo heb ik bijvoorbeeld een kalender in de keuken hangen, terwijl alle afspraken ook gewoon in mijn Iphone staan. Een Bullet Journal zie ik als een creatief proces, mindfull bezig zijn en brengt hopelijk orde in mijn chaos. Al mijn gedachten, plannen, afspraken, doelen en inspiratie onder één kaft. Natuurlijk is het meer werk dan een gewone agenda of planner, maar als je het ziet als ‘momentje voor jezelf’ en ‘lekker creatief bezig zijn’ denk ik dat het ook gewoon erg leuk is om te doen. En…niemand heeft dezelfde!

De komende weken laat ik je zien hoe ik mijn Leuchtturm1917 Bullet Journal Notebook vul. Dan kan ik je er ook een eerlijke en uitgebreide review over geven.

Heb jij ook een bullet journal en tips voor mij? Superleuk! Laat in een reactie onder dit bericht achter wat jouw beste tip is voor het bijhouden van een bullet journal.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply