bullet journaling
Basis bulletjournaling, Bulletjournal Lady

Bullet journaling voor beginners

Bullet journaling lijkt misschien lastig, maar het tegendeel is waar. ‘Hoe werkt dat nou, zo’n bullet journal? Ik snap er nog steeds niks van!’, hoorde ik onlangs van een bekende. Ok, dan waren mijn eerdere blogs blijkbaar toch niet duidelijk genoeg. Een paar dagen later kreeg ik de vraag of de Stabilo stiften in een bullet journal gebruikt konden worden. Kortom, het werd tijd voor een duidelijk blog over bullet journaling voor beginners.

Bullet journaling is een creatieve hobby

Een bullet journal notebook is dus een notitieboek met alleen maar stipjes. De eerste keer dat ik zo’n notitieboek zag, dacht ik ook: ‘Wat moet je hier nou mee doen? Ik schrijf veel liever op lijntjes’. Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt en zocht ik op Google op wat je nou kon doen met zo’n schrift met stipjes. Ik zag prachtige foto’s voorbij komen van gevulde bujo’s (bujo=afkorting voor bullet journal), maar ik snapte er nog steeds niks van. Bullet journaling is een creatieve hobby, dat begreep ik wel. Ik snapte alleen niet hoe je de indeling maakt. Want als je een agenda wilt, hoe weet je dan welke pagina’s voor welke maand zijn? Nu kan ik lachen om deze gedachten, maar ieder begin is moeilijk. Ik zal je vertellen hoe het zit.

De indeling van jouw bullet journal bepaal je lekker zelf

Je mag zelf bepalen wat er in jouw bullet journal komt te staan. Toch ben je als beginner op zoek naar handvaten om je bullet journal in te richten. De volgende basispagina’s kun je aanhouden in jouw bullet journal:

 1. Key
 2. Future Log
 3. Maandpagina
 4. Weekoverzichten (Weekly logs)

Extra:

 1. Trackers
 2. Doelen (per week/maand/jaar)
 3. Quotes
 4. Notities

De basis van je bullet journal

Goed, je wilt beginnen, maar weet niet waarmee. Allereerst ga je bepalen hoe je key eruit komt te zien. Je key is een lijstje van tekens en hun betekenis die je gaat gebruiken in je agenda. Elke soort notitie kun je een ander tekentje geven. Zo is een afspraak bij mij een driehoekje, een vierkantje betekent dat ik een bepaalde taak moet doen en is er iemand jarig, dan teken ik een ballonnetje op die dag. Heb ik die dag een taak voltooid? Dan zet ik er een kruisje door. Is het bijvoorbeeld niet gelukt om een blog te schrijven, terwijl ik het wel gepland had? Dan zet ik er een pijltje doorheen. Zo zie ik dat ik de taak verschoven heb. Moet ik hem wel even bij een andere dag weer opschrijven natuurlijk šŸ˜‰

De future log is je jaaroverzicht. Hier kun je belangrijke afspraken noteren, zodat je deze later in je weekoverzicht kunt opschrijven. Zo vergeet ik bijvoorbeeld niet dat ik in december een belangrijk event heb.

De maandpagina of monthly page is de inleidende pagina van een maand. Vaak wordt hier iets creatiefs gemaakt in de stijl van de maand. Je kunt hier ook al de dagen van de maand neerzetten. Zelf vind ik het leuk om er een themapagina van te maken zonder dagen. Maar je weet: bullet journaling is iets van jou en jij mag zelf bepalen hoe je je pagina’s vult!

Je weekoverzicht is je agenda. Over twee liggende pagina’s verdeel je de dagen van die week. Hier noteer je je afspraken en wat je die week moet doen.

Hieronder een voorbeeld van mijn eerste maandpagina en de key in mijn bullet journal:

bullet journaling basis

 

De extra’s in je bullet journal

Nu je de basis hebt, kun je ook extra pagina’s toevoegen per maand. Zo kun je aan de hand van trackers bepaalde vorderingen bijhouden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel iemand die er een tracker van heeft gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • instagramtracker: hierop hou je bij hoeveel volgers je hebt
 • boekentracker: hier schrijf je op welke boeken je hebt gelezen of nog wilt lezen
 • sporttracker: hou bij welke dagen je sport en wat je dan doet
 • Doelentracker: welke doelen wil je deze maand halen? Welke dagen werk je hieraan? Streep je doelen ook af als je ze hebt bereikt.

Naast de trackers kun je ook pagina’s met mooie quotes maken (voor de liefhebbers van handlettering). Ā Zelfs de inhoud van lezingen kun je gewoon in je bullet journal opschrijven. Zo heb ik een paar pagina’s met informatie die ik tijdens het Blogger by Nature event heb gekregen.

Durf te beginnen!

Ik durfde zelf bijna niet te beginnen in mijn bullet journal. Man, wat was het eng om die eerste lijnen te zetten! Inmiddels weet ik dat je gewoon moet beginnen. Durf je pen op het papier te zetten. Gaat er iets fout? Maakt niet uit, er zijn nog genoeg andere pagina’s in je bullet journal. En het hoeft ook allemaal niet perfect (ok, zou wel leuk zijn). Zodra je bezig bent, leer je vanzelf wat je beter wel of niet kunt doen. Voorbeelden van pagina’s zijn er tegenwoordig genoeg. Kijk ook eens op deze engelstalige website voor meer informatie. Om nog terug te komen op de vraag over de Stabilo stiften: ja, die kun je gebruiken! Lees nog maar een keer mijn blog over de basisbenodigdheden voor een bullet journal.

En onthoud: bullet journaling is ook ontspannen. Even lekker creatief bezig zijn. Geniet ervan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply