Rembrandt etsen workshop kinderen museum Vianen
Kids

Workshop ‘Etsen als Rembrandt’ voor kinderen

Tijdens de museumkidsweek in de herfstvakantie wordt in het Stedelijk Museum in Vianen elke dag de inloopworkshop ‘Etsen als Rembrandt’ voor kinderen georganiseerd. Samen met Minke (8) ging ik op pad voor een creatieve ochtend op de zolder van dit kleine stadsmuseum.

‘Mam, hebben we nog lijm? Mama, waar zijn de verfkwasten? Mama, wil je met mij tekenen?’. Dit zijn zomaar drie vragen die ik regelmatig naar mijn hoofd geslingerd krijg. De kast met tekenspullen puilt uit en de printlade moet ik om de een of andere reden regelmatig van nieuw papier voorzien. Kortom, ik heb nogal wat creatievelingetjes in huis. De workshops voor kinderen die het Stedelijk Museum Vianen in de vakanties vaak organiseert, zijn bij ons ook in de smaak gevallen. En deze herfstvakantie is er elke dag van 10-16 uur een inloopworkshop ‘Etsen als Rembrandt’ voor kinderen. Leuk!

Etsen van Rembrandt in Vianen

Dit gezellige, intieme, museum in Vianen heeft op dit moment een tentoonstelling waarin 100 (!) etsen van Rembrandt hangen. ‘Wat is een ets, mam?’, vroeg Minke voordat wij richting de Voorstraat vertrokken. ‘Een soort tekening, maar dan met inkt en op een bepaalde manier gemaakt’, zei ik. ‘Ik wil een ets van Jip maken. Wil jij een foto uitprinten?’, vroeg ze mij. Een kwartier later zaten we op de fiets, de foto van Jip zat veilig opgerold in mijn tas. Op weg naar het museum waar ze onze Bernersennen hond in een ets zou gaan vereeuwigen.

Nadat we in het museum een kaartje hadden gekocht, liepen we door naar de zolder. Op de eerste verdieping keek Minke even vluchtig naar een ets van Rembrandt. Heel vluchtig, want ze wilde zo snel mogelijk zelf aan de slag 😉 Op zolder werden we vriendelijk ontvangen door Petra Smits, kunstenaar en organisator van de workshop. Zij vertelde hoe Rembrandt vroeger zijn etsen maakte. En dat een metalen etsplaat maken vroeger heel veel werk was. De plaat moest glad worden geschuurd en ingesmeerd worden met was, voordat Rembrandt aan de slag kon. Daarna ging hij met een metalen pennetje zijn tekening maken. Vervolgens moest de etsplaat in een zuurbad, waardoor de lijnen goed uitgesleten werden. Soms werd dit proces ook weer herhaald. Daarna nog de inkt en druktechniek toepassen…nee, zo’n ets was niet in een middag gemaakt!

Werken met chemische troep willen we natuurlijk niet. Daarom leren de kinderen tijdens de museumkidsweek etsen met behulp van de ‘droge naald techniek’.

Lees ook: Kinderboekenweek: griezelen in de boekhandel

Leren etsen als Rembrandt: een superleuke workshop voor creatieve kinderen!

De intieme zolderkamer van het Stedelijk Museum in Vianen is een heerlijke ruimte voor de workshop. Zo is de sfeer lekker informeel en voelde Minke zich direct op haar gemak. Petra legde haar alles goed uit en gaf tijdens het proces ook tips die Minke goed kon toepassen. Toen ze hoorde dat ze van haar etsplaat meerdere afdrukken kon maken, in verschillende kleuren, ging Minke helemaal los. Van een zwarte ets naar een multicolor variant: we kunnen wel zeggen dat Jip in verschillende kleurstellingen is vereeuwigd;)

Hieronder staan enkele foto’s die gemaakt zijn tijdens de etsworkshop:

etsen Rembrandt museum Vianen museumkidsweek

Eerst moest ze de lijnen krassen in de doorzichtige etsplaat

etsen Rembrandt Vianen museum museumkidsweek

Daarna moest ze haar etsplaat met inkt insmeren

etsen Rembrandt museumkidsweek Vianen

Tenslotte mocht ze zelf de etsdrukpers bedienen om een afdruk te maken van haar etsplaat

Rembrandt etsen herfstvakantie museumkidsweek Vianen

Het eindresultaat van de workshop!

Conclusie: deze workshop, waarin kinderen leren etsen, is echt een aanrader! Niet alleen zijn ze lekker creatief bezig, maar leren de kinderen ook nog hoe een ets gemaakt wordt. Toen wij na de workshop weer naar beneden liepen, langs de originele etsen van Rembrandt, viel het Minke op hoeveel werk het moest zijn geweest om deze te maken. Ze keek er met heel andere ogen naar. En dat is nou precies wat ik zo leuk vind als kinderen kennismaken met kunst!

De inloopworkshop is nog t/m 22 oktober te volgen in het Stedelijk Museum te Vianen. Van 10-16 uur kunnen de kinderen op de zolder van het museum bij Petra hun eigen ets maken. Kosten: kinderen: €3,-, volwassenen (bezoek museum) €6,-, museumkaarthouders €3,-. Materiaal is voor gezorgd, je hoeft dus niet per sé een foto van je hond mee te nemen 😉

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply