hardlopen
Lifestyle

Hardlopen, je moet er maar zin in hebben!?

Hardlopen doe ik regelmatig sinds ik met mijzelf heb afgesproken dat ik fit wil zijn. Ik loop geen marathons, maar ik vind het wel heerlijk om tijdens een rondje mijn hoofd leeg te maken. Lekker de frisse lucht in, de benen losgooien en mijzelf in het zweet werken. Ik stel doelen om gemotiveerd te blijven en loop sinds begin dit jaar in een hardloopgroep. Geloof mij, ik ben niet altijd zo sportief geweest. Ik durf te wedden dat als je mijn oude gymleraar vraagt of ik een goede score op de Coopertest had, hij je vierkant zou uitlachen. ‘Geja en hardlopen? No way! Die wandelde er altijd achteraan’, zou hij zeggen. Toch is er na mijn middelbare schooltijd iets veranderd, waardoor ik nu een stuk sportiever ben dan tijdens mijn tienerjaren.

Mijn ouders deden niet aan sport

Mijn ouders waren niet sportief, waardoor sporten ook niet extra gestimuleerd werd in ons gezin. De jaren waarin ik turnde en danste, hebben mijn ouders mij wel altijd door dik en dun gesteund. Mijn vader bracht mij regelmatig op zondag naar een wedstrijd stijldansen. Hij bleef daar dan ook de hele dag bij. Gezellig was dat zeker! Zelf gaven ze alleen niet het goede voorbeeld. Sterker nog, ik heb mijn ouders nooit zien sporten of (voor zichzelf) naar een sportgelegenheid zien gaan. Toch heb ik dat als kind nooit vreemd gevonden. Dat was gewoon zo. Ik weet zeker dat er meer ouders waren (en nog steeds zijn) die niets aan sport doen. Dat mag ook gewoon, alleen zou ik zelf niet meer zonder kunnen.

Op mijn 21ste overleed mijn vader. Van de één op de andere dag was hij er niet meer. Nu moet ik je wel vertellen dat mijn vader nogal fors was. Obese zouden we het tegenwoordig noemen. Vijftien jaar geleden noemden we het gewoon dik. Maar goed, hij was dus niet de gezondste vader. Hoewel elk pondje door het mondje gaat, verschilt het wel per persoon hoe dit op je lijf blijft plakken. Bij mij plakt het net zoals bij mijn vader: snel. Vooral mijn heupen houden van een voorraadje vet. Nu hoor ik velen van jullie al zeggen: ‘Je overdrijft, je bent hartstikke slank!’. En dat klopt ook best (vind ik zelf, waag het niet hier tegenin te gaan), maar daar moet ik wel wat voor doen. Nee, daar wil ik wat voor doen!  Hardlopen is daarin altijd een rode draad geweest.

Hardlopen, je moet er maar zin in hebben!?

Het klinkt allemaal heel ideaal:’ ik vind hardlopen zo leuk’, ‘ik krijg er zo’n fijn gevoel van’, ‘mijn hoofd raakt lekker leeg’, bladiebladiebla. Reken maar dat als ik naar buiten kijk en de regen met bakken uit de hemel komt, mijn motivatie om te lopen ook laag is. De ene keer ga ik dan niet, de andere keer wel. Als ik wel ga, voel ik mij achteraf altijd beter dan als ik niet ga. Ondanks de vele trainingsuren noem ik mijzelf geen hardloper. Ik doe niet zo vaak mee aan een loopevenement (zou ik vaker willen doen), ik vind mijzelf vooral langzaam en die 10km heb ik na mijn blessure niet meer/nog niet aangetikt.

Lees ook: Mijn ervaring met de Vrijstad Vianen Loop 2017

‘Ik snap niet dat je daar zin in hebt’, krijg ik weleens te horen van mensen die horen dat ik aan hardlopen doe. Hardlopen lijkt voor velen ook moeilijk. ‘Ik kan dat niet, ik hou dat nooit vol’, hoor ik regelmatig. Toch denk ik dat een groot aantal van deze mensen het gewoon kunnen. Rustig starten, liefst onder begeleiding, helpt echt om vooruit te komen. En nee, ik denk niet dat het voor iedereen makkelijk is. Zelf kreeg ik vorig jaar last van een blessure. Ik wilde te snel en te lang hardlopen. Opbouwen na de blessure was ik ook veel te ongeduldig voor. Zo bleef ik hannesen met mijn kuitspier, waardoor ik uiteindelijk na een periode van rust ben begonnen in de hardloopgroep van Janine. Dat had ik jaren eerder moeten doen.

6 x waarom ik hardloop

Heb ik dus altijd zin in hardlopen? Nee. Ik denk dan aan mijn moeder die vaak zei: ‘Dan máák je maar zin’. Ook al leeft mijn moeder niet meer, ik hoor haar nog elke dag 😉

Toch zijn dit de redenen waarom ik hardloop:

  1. Ik hijg niet meer als ik twee trappen in huis ben opgelopen. Conditieverbetering dus:)
  2. Lekker buiten een frisse neus halen
  3. Tijd voor mijzelf
  4. Ik kom op nieuwe ideeën
  5. Gezond leven (die norm van 2,5 uur bewegen per week haal ik zo wel)
  6. Gezond voorbeeld voor mijn kinderen

Hardlopen. Je hoeft er geen zin in te hebben. Maar het mag wel;)

Doe jij aan sport en zo ja, waarom?

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply