beeldend schrijven
Schrijven

Beeldend schrijven: mijn tekst herschrijven

Beeldend schrijven is een kunst op zich. Voor mij is het dé manier om een verhaal tot leven te laten komen en de lezer mijn verhaal in te sleuren. Sinds ik weer gemotiveerd ben om mijn prentenboek op de markt te brengen, heb ik mijn tekst uit de spreekwoordelijke kast gepakt en ben ik er kritisch naar gaan kijken. Ineens zag ik het: dit verhaal is niet beeldend genoeg! Ik wilde zoveel informatie geven, dat de verhaallijn saai werd. Het pakte mij niet, voor zover een prentenboek je kan pakken. Misschien is ‘raken’ een beter werkwoord. Er zat maar één ding op: schrappen en herschrijven die tekst!

Beeldend schrijven: een voorbeeld

Als je beeldend schrijft, zorg je ervoor dat de lezer je verhaal ervaart.  ‘Pim is boos‘ zegt wel iets over hoe Pim zich voelt, maar voel jij het ook? Je kunt het ook anders zeggen: ‘Pim smijt zijn tas in de hoek van de woonkamer en stuift stampvoetend de trap op’. In beide gevallen weet je dat Pim boos is. Toch zal de tweede zin je waarschijnlijk meer boeien dan de eerste. Ik vind het heerlijk om op deze manier te spelen met woorden en de lezer te grijpen. Toch vond ik mijn manuscript niet beeldend genoeg en ging ik het herschrijven.

Schrijven = herschrijven

Herschrijven is iets wat je gedegen moet aanpakken. Deze 7 schrijftips om je verhaal te herschrijven las ik op de website van SchrijvenOnline. Het blijkt maar weer dat het even laten liggen van je manuscript best een goed idee is. Ik pakte pen en papier (tikkeltje ouderwets, maar ik hou ervan) en ging aan de slag. Welke punten liepen in mijn ogen niet lekker? Waar heeft het verhaal meer ‘sjeu’  nodig? Het verhaal ging steeds meer van ‘informatie geven’ naar ‘beleven’. Tijdens het schrijven zat ik in mijn eigen bubbel: ik draaide het verhaal als ware het een film in mijn hoofd af. Mijn roze nagels vlogen weer over het toetsenbord en ik wist dat alles wat ik nu typte tien keer beter was dan mijn laatste versie. Beeldend schrijven voor een prentenboek: het lijkt dubbelop, maar ik doe het!

Van beeldend schrijven naar illustreren

Mijn manuscript is nog niet helemaal herschreven. Ik merk dat het schrijven lastig gaat als er kinderen om je heen dralen. Nog één week en dan is de zomervakantie voorbij. Zodra de kinderen naar school zijn gebracht, fiets ik rechtstreeks naar mijn kopje koffie en computer. Ik heb er nu al zin in!

Nadat het manuscript herschreven is en mijn meelezers het nogmaals bekeken hebben, zal ik weer met de potentiële illustratrice om tafel gaan. Spannend ja, maar wat kijk ik ernaar uit om dit boek straks eindelijk in mijn handen te kunnen houden!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply