Schrijven

Boekpresentatie ‘De Grote Geus ontwaakt’: afsluiting schrijfwedstrijd

Gisteravond, 28 oktober, ging ik naar de boekpresentatie van ‘De Grote Geus ontwaakt’. In de bibliotheek van Vianen stroomde het publiek mondjesmaat binnen om bij dit moment aanwezig te zijn. Ik, als winnares van de schrijfwedstrijd, zou een gedeelte van mijn verhaal ‘De legende van de Brederodetulp’ voorlezen. Toen ik mij eerder die avond omkleedde voor deze boekpresentatie, nam ook de spanning toe. ‘Kak, had ik daarvoor een keer moeten oefenen?’, bedacht ik mij ineens. Ik besloot de avond gewoon over mij heen te laten komen.

De jury over mijn verhaal

Na alle lofzangen en bedankjes voor de initiatiefnemers en bijdragers van het boek, las de burgemeester de juryrapporten van de winnaars voor. De schrijfwedstrijd was opgesplitst in twee categorieën. In de categorie ‘gedichten’ waren drie winnaars, waarvan ‘Vandaag wanen wij Brederodes’ van Wim Hartog unaniem als beste gedicht was gekozen. De andere winnaars waren Vera Steenput en Geert Viaene. Allen gefeliciteerd!

Dan volgt het juryrapport van de categorie ‘verhaal’. Burgemeester Groeneweg van Vianen vertelt dat mijn verhaal door de jury is uitgekozen als ‘beste verhaal’. Hij leest het juryrapport voor: “Sterk vindt de jury dat het verhaal is ingebed in een alledaagse gebeurtenis. Het contrast tussen heden en verleden is een mooi stijlmiddel, vooral als alles geloofwaardig is, vindt de jury. Verder vond de jury dat het verhaal ‘interessant en goed geschreven’ is.”

Het winnende verhaal: ‘De legende van de Brederodetulp’

Na het voorlezen van het juryrapport mocht ik zelf een stukje voorlezen. Ik besloot gewoon maar bij het begin te beginnen. Toen ik eenmaal een paar zinnen gelezen had, viel de ergste spanning van mij af en kon ik genieten. Genieten van het feit dat ik,  en public, mijn eigen verhaal voorlas.

boekpresentatie-klein01

Waar mijn verhaal over gaat? Over Judith, een moeder die aan haar kinderen ‘de legende van de Brederodetulp’ vertelt. Over Johan Wolfert van Brederode, een rijke heer van Vianen, die in de 17e eeuw op kasteel Batestein  woonde en daar lang niet altijd gelukkig was. Het is een verhaal over verlies, rouw en een bijzondere tulp die nog elk jaar in Vianen bloeit.

De cover van het boek

Op de cover van het boek staat een gedeelte van het prachtige schilderij van de Viaanse kunstenares Petra Smits, die met oude verftechnieken een portret van Yolande van Lalaing heeft geschilderd. Een belangrijke vrouw in de geschiedenis van de familie Van Brederode.

En dan…genieten van mijn prestatie!

Na het officiële gedeelte volgt een borrel. Een aantal aanwezigen wil graag een gesigneerd exemplaar van het boek (vooruit dan;) ) en vele felicitaties volgen. Langzaam stroomt de bibliotheek weer leeg. Ook ik pak mijn jas en zeg zoveel mogelijk mensen gedag. Op naar huis, waar drie kinderen liggen te slapen. Drie kinderen die ik nog over de legende van de Brederodetulp moet vertellen.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply