illustraties stijl prentenboek
Schrijven

Illustraties: welke stijl past bij dit prentenboek?

‘Ik wil weten welke illustraties je mooi vindt en welke manier van illustreren we voor het boek kiezen’, zei Petra. We hadden er eerder al over gepraat en boeken over illustreren doorgebladerd, maar deze keer moest er een knoop worden doorgehakt. Vol goede moed ging ik naar de bibliotheek om een stapel prentenboeken mee te nemen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vond van alles leuk. Van ‘Welterusten kleine beer’ tot ‘De kleine Walvis’, van ‘De Gorgels’ tot ‘Raf’, mijn interesse bleek nogal breed. Met een tas vol verschillende soorten boeken kwam ik thuis. ‘ Dit werkt niet echt’, dacht ik. ‘Hoe kan ik uit al deze boeken nou een keuze maken?’.

De stijl van de illustraties bepalen

Nadat ik een kop koffie had gezet, settelde ik mij aan de keukentafel en keek naar de stapel boeken. Ik zag zoveel verschillende illustraties. De één was meer met pen getekend, de ander geschilderd en weer een ander compleet digitaal gemaakt. Elke manier van illustreren had zijn eigen charme. Toch was er een stijl waar mijn oog het meest naar toe getrokken werd. Een stijl die mij een bijzonder gevoel gaf. Een stijl waarmee ik in mijn hoofd ging spelen om een beeld van mijn boek te vormen. Opgetogen trok ik mijn jas aan en stapte op mijn fiets. Op weg naar Petra om de knoop door te hakken.

In de stijl van…

Toen Petra de lunchroom binnenstapte en op de stoel tegenover mij was gaan zitten, namen we de stapel boeken door. Ook zij had haar stapel boeken meegenomen. De lunch werd besteld en al snel vertelde ik haar wat ik thuis had besloten. Dat ik een voorkeur had voor een bepaalde stijl. Dat mijn blik telkens op de boeken van Charlotte Dematons viel. Dat mijn aandacht daar naartoe werd gesleurd en mijn gevoel zei dat ik zo’n stijl prachtig zou vinden voor het boek. Niet de priegelige prenten zoals in het boek ‘Sinterklaas’ (hoewel die ook mooi zijn, maar niet geschikt voor mijn boek), maar de sprookjesachtige, realistische  illustraties. Sfeerbeelden, zacht geschilderd en met pen gedetailleerd. Petra was het overduidelijk met mij eens en de stijl lag compleet in haar straatje. De knoop was doorgehakt.

Het thema ‘lucht’

Het prentenboek gaat over COPD: de longziekte waaraan mijn moeder is gestorven. Het grote thema in het boek is natuurlijk ‘lucht’. Dit laten we in de prenten naar voren komen. Hoe dit precies gedaan wordt, kan ik nog niet vertellen. Maar op elke pagina zal d.m.v. kleur, structuur of voorwerpen op de achtergrond naar het thema worden verwezen. Het wordt prachtig, dat weet ik zeker!

Publicatie van het boek

Het zal nog wel even duren voordat alle illustraties klaar zijn. Ondertussen houden we de opties van publicatie nog open. Hoewel het uitgeven via een uitgever nog wel de voorkeur heeft, heb ik inmiddels ook het kostenplaatje van het zelf uitgeven van het boek aardig compleet. Nu wil ik mij nog verder verdiepen in instanties die mogelijk willen subsidiëren, want ja…voor datgene wat ik wil is dan nog wel een zakje met geld nodig.

Mocht iemand nog tips over fondsen / subsidies hebben, dan hoor ik dat graag!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply