prentenboek illustraties
Schrijven

Missie prentenboek: de eerste illustratie

Laatst kreeg ik de eerste illustratie van mijn prentenboek te zien. Het was een sfeerbeeld, bedoeld om een indruk te geven van hoe de illustratrice mijn verhaal voor zich zag. Dit moment was niet alleen voor haar spannend, maar ook voor mij. Je kunt vooraf nog zo goed bespreken wat je mooi vindt, maar het is altijd de vraag wat de kunstenaar ervan maakt. En of ik dat mooi zou vinden…

Nou en of dat ik die eerste illustratie mooi vond!

Het is een apart gevoel om die eerste prent te mogen zien. Het is een verhaal waar ik zoveel waarde aan hecht en ook zoveel persoonlijke herinneringen aan gekoppeld heb, dat ik heel nieuwsgierig was naar het resultaat. Spannend ook. Want wat zeg je als je het helemaal niks vindt? Van tevoren had ik besloten dat als het echt niks zou zijn, ik het haar gewoon zou zeggen.

Toen ze de prent op de tafel legde, was ik blij verrast: wat een prachtig sfeerbeeld was dit. Eigenlijk was het ook wel een emotioneel moment. Nee, geen tranen, maar kriebels in mijn buik. Wow, zo ziet zij het dus. Toen ze vertelde dat ze emotioneel was geworden van het verhaal, omdat ze tussen de regels door las wat ik mee had gemaakt en welke invloed de ziekte van mijn moeder op mijn leven had gehad, wist ik dat het goed was. Het was een bevestiging van mijn gevoel dat dit boek er moet komen. Zij kon voelen wat ik wilde overbrengen en ik vertrouw er 100% op dat zij dit gevoel in de prenten weet vast te leggen.

Een prentenboek vol symboliek

De prenten worden geschilderd. De basis is zacht van kleur en uitstraling, maar details worden weer sterker weergegeven. Lucht staat natuurlijk centraal in dit verhaal over de longziekte COPD. Dit zal je ook symbolisch gaan terugzien in de stijl van de prenten. Dat zal overigens niet de enige symboliek in de prenten zijn. Waar ik eerst na moest denken over hoe mijn hoofdpersonen eruit moesten komen te zien, wil de illustratrice nu dat ik nadenk over symbolische voorwerpen. Zo lees je tussen de regels door meer over het verhaal of de achtergrond. Of maak je het juist erg persoonlijk, zonder dat een buitenstaander dit beseft. “Dit maakt de prent helemaal af en geeft het iets extra’s”, zei ze. Pfff..ik ga aan de slag!

Tipje van de sluier

Nee, ik ga je het sfeerbeeld niet laten zien. Ik kan je wel vertellen wie de illustratrice van het boek is geworden. In een eerder blog vertelde ik al over haar hulp uit onverwachte hoek. Het is Petra Smits geworden: beeldend kunstenares met de grote wens om een kinderboek te illustreren. Ik vind haar schilderijen prachtig en ben erg blij met haar hulp. Ik weet zeker dat we er een bijzonder boek van gaan maken.

Wanneer is het boek klaar?

Het doel is om het boek in 2017 in de winkels te hebben liggen. Het schilderen van alle prenten neemt natuurlijk veel tijd in beslag. De planning is dat dit prentenboek in de tweede helft van 2017 te koop is. Heb ik mooi nog even de tijd om nog meer knopen omtrent dit boek door te hakken. Keuzes, keuzes, keuzes…

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply