Schrijven

Schrijfwedstrijd Brederodejaar Vianen

Afgelopen week ben ik geïnterviewd voor het AD Utrechts Nieuwsblad om de schrijfwedstrijd waar ik aan meedoe te promoten. Deze schrijfwedstrijd staat in teken van het Brederodejaar in Vianen. Het is namelijk dit jaar 450 jaar geleden dat onder leiding van Hendrik van Brederode, heer van Vianen, het Smeekschrift der Edelen werd aangeboden aan Margaretha van Parma, de landvoogdes ten tijde van Koning Filips-II. Zo, dat is even een portie geschiedenis;).

Wedstrijdreglement

Op 1 juni 2016 moeten alle inzamelingen binnen zijn. Dankzij de journaliste die met mij een interview wilde, ben ik eindelijk begonnen om mijn ideeën op papier te zetten. Een kort verhaal of een gedicht moet het worden, volgens het wedstrijdreglement. Dichten laat ik even aan een ander over, ik ga voor het verhaal. Het verhaal moet 1000-1500 woorden bevatten en het onderwerp moet te maken hebben met Vianen en de familie Van Brederode. “Makkie”, dacht ik. Nou, het aantal woorden is wel even een lastig puntje. Ik zit al op de helft van het aantal woorden, maar nog niet op de helft van mijn verhaal. Dat wordt dus schrappen straks.

Presteren onder druk

De journaliste wilde weten wanneer ik het verhaal zou gaan inleveren. “31 mei”, zei ik. Ik krijg het namelijk altijd voor elkaar dat ik op het laatste moment nog van alles moet of wil doen. Tja, presteren onder druk noemen ze dat. Dat gaat mij wel goed af en ik heb dat altijd al gedaan. Voor mijn eindexamen Opstel Nederlands was het zelfs in mijn voordeel.  Een opstel schrijven in een uur of 2 (of 3?). Keuzes maken, structuur aanbrengen en schrijven. Ik weet zeker dat als ik daar een week de tijd voor had gehad, het alsnog op de laatste dag zou zijn aangekomen. Maar ik had wel het beste opstel van dat jaar, ha!

Inspiratie voor mijn verhaal

Doordat ik aan het Brederodemagazine heb meegeschreven, heb ik mij al flink verdiept in de historie van Vianen en de Brederodes. Een boeiende geschiedenis trouwens, waarvan ik geen weet had voordat ik aan het magazine ging meewerken. En dat terwijl ik toch in Vianen geboren ben…Waar mijn verhaal over gaat, verklap ik nog niet. Maar als het niet het winnende verhaal is, zal ik het op mijn site plaatsen.

Het winnende verhaal

In het najaar van 2016 komt er een verhalen- en gedichtenbundel uit over Vianen en de Brederodes. Het beste verhaal en het beste gedicht komen in die bundel. Ook kinderen kunnen meeschrijven en kunnen in hun eigen categorie (onder 18) ook winnen. Hoe leuk zou het zijn als mijn verhaal straks in deze bundel staat?

Ik ga mijn verhaal er weer bijpakken om een stukje verder te schrijven. Het is namelijk zó 31 mei…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply