Schrijven

Winnaar Schrijfwedstrijd Brederodejaar 2016

Het was 31 mei 2016, de laatste dag waarop een verhaal of gedicht voor de Schrijfwedstrijd Brederodejaar 2016 Vrijstad Vianen kon worden ingeleverd. Ik drukte op ‘verzenden’ om mijn deelname te bevestigen. Het grote wachten kon beginnen. Zou  mijn verhaal goed genoeg zijn? Had ik er toch niet iets aan moeten veranderen? De enkele mensen die het verhaal ter controle gelezen hadden, vonden het prachtig. Maar toch, zij zijn geen jurylid. Gisteren werd de uitslag per mail bekend gemaakt. Mijn hart bonsde in mijn keel toen ik las: Het winnende verhaal is “De legende van de Brederodetulp” van Geja van der Greef.

Ik heb de schrijfwedstrijd gewonnen!

“Ik heb gewoon gewonnen!”, riep ik door de woonkamer. Het was 17:30 uur en over een kwartier moest Dochter (8) aangekleed naar haar hockeytraining, maar daar dacht ik even niet meer aan. Oudste Zoon vroeg wat ik dan kreeg als ik gewonnen had. “Mijn verhaal wordt gepubliceerd in een boek”, zei ik trots. Hij keek alsof ik miljonair was geworden. “Dan weet ik een goed muziekje voor je, zet de stereo maar aan. Ik zoek het even op op Spotify”, zei hij. Al snel zong Pharell Williams ‘Happy’ door de speakers en dansten we met zijn vieren door de woonkamer.

Mijn winnende verhaal: ‘De legende van de Brederodetulp’

De opdracht van de schrijfwedstrijd was een verhaal van maximaal 1500 woorden te schrijven over Vianen en de familie Van Brederode. Verder was alles open. Ik koos ervoor om het verleden en heden te integreren in één verhaal:  Judith, moeder van drie kinderen, vertelt tijdens een fietstocht in Vianen haar zoons en dochter over de legende van de Brederodetulp. Deze legende gaat over het leven van Johan Wolfert Van Brederode, heer van Vianen in de 16e/17e eeuw. In een wereld vol pracht en praal, waarin tulpen zo duur zijn als huizen, lijdt Johan Wolfert een groot persoonlijk verlies. De tulpen zijn de getuigen van het verdriet van Johan Wolfert en de legende houdt zijn verhaal levend.

Wat heb ik gewonnen?

Benieuwd naar wat de legende precies inhoudt? Het winnende verhaal en de drie winnende gedichten worden gepubliceerd in de bundel “De Grote Geus Ontwaakt: Vertelsels van Vrijstad Vianen”, die op 28 oktober zal verschijnen bij Haes Producties. De bundel gaat €10,- kosten, maar in de voorverkoop is deze, tot 28 oktober, voor €7,50 te bestellen via de website van Bibliotheek Lek en IJssel te Vianen.

Trotser dan trots

Trots is een understatement voor hoe ik mij voel. Na het goede nieuws en de dansjes door de woonkamer, moest ik Dochter nog naar hockeytraining brengen. Daar aangekomen vertelde ze direct dat haar mama de schrijfwedstrijd van het Brederodejaar heeft gewonnen. “En wat heeft ze dan gewonnen?”, vroeg een moeder aan de kant. “Een boek!”, antwoordde Dochter glimmend.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Joyce 30/08/2016 at 16:11

  Goed gedaan Geja!

  • Reply Geja 06/09/2016 at 08:57

   Dankjewel Joyce!

 • Reply Steven Hagers 23/09/2016 at 12:32

  Hoi Geja,
  Ik zie nu pas je blog. Leuk dat je er zo blij mee bent. Het is gewoon een goed verhaal! En het wordt een erg leuk boekje.
  De Uitgever

  • Reply Geja 23/09/2016 at 13:13

   Ik ben heel erg benieuwd! Ook naar het juryrapport, want daar kan ik wellicht weer wat van leren.
   Groetjes,
   Geja

  Leave a Reply