interview
Werk

Interview met een bijzondere uitvaartondernemer

Mijn eerste opdracht voor 2017 had niets te maken met mijn op handen zijnde boek. ‘Kun je ook interviewen?’, was de vraag die mij gesteld werd. Ik dacht aan Coen Verbraak, Jeroen Pauw, Eva Jinek en andere bekende interviewers. Ik ben geen journalist, maar ik ben opgeleid als psycholoog. Tijdens mijn opleiding heb ik alle gesprekstechnieken geleerd om een zo duidelijk mogelijk beeld van een cliënt te krijgen. ‘Ja hoor, ik kan ook interviewen’, zei ik. Ik kreeg het vertrouwen en de opdracht. Het werd een bijzonder interview met uitvaartondernemer Martin Hendericks.

De dood blijkt doodgewoon bijzonder

Eerlijk is eerlijk, ik kende Martin al langer dan vandaag. Ik heb zijn manier van werken persoonlijk mogen ervaren. Eerlijk gezegd zou ik over een jaar of tien, als de kinderen groter zijn, dolgraag in de uitvaartbranche willen werken. Maar dat even terzijde. Voor nu ben ik schrijfster en blogger. Terug naar het interview.

We praatten over zijn kijk op uitvaarten. Wat vindt hij belangrijk in zijn werk? Hoe gaat hij te werk? Wat is de kracht van Martin Hendericks? Samen met één van zijn medewerkers heb ik ruim een uur hun visie op hun werk besproken. Voor hen is de dood niet alleen doodgewoon, maar ook bijzonder. Een voorrecht om er in deze verdrietige periode voor nabestaanden te mogen zijn. Ze dingen uit handen te nemen en de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. En wat bleek? Eigenlijk zijn ze nog veel meer bezig met het leven dan met de dood. Ze organiseren namelijk ook steeds meer activiteiten voor nabestaanden. Bijzonder!

Je moet er een gave voor hebben

Eenmaal thuis realiseerde ik mij dat je een gave moet hebben om dit werk op deze manier te kunnen doen. Een uitvaart niet als standaard benaderen. Mensen het gevoel geven dat je er voor hen bent. Niet alleen om de gegevens te noteren, maar als vraagbaak, ondersteuning en als persoon. Van mens tot mens. Geen al te commercieel gedoe (ook al ben je ondernemer), maar werken vanuit je hart. Prachtig zoals hij dat doet!

Mijn interview in de krant

In week 5 van dit jaar komt bij onze regionale krant ‘Het Kontakt’ een uitvaartbijlage. Mijn interview is dan paginagroot te lezen. Hoe dat voor mij voelt?  Doodgewoon bijzonder.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply